Oddisee (US) | Poppunt Sessions
Menu

Oddisee (US)

Homo universalis van de hiphop

Het Depot
Amir Mohamed el Khalifa, oftewel Oddisee, behoort met zijn conscious rap tot de smaakmakers van de Amerikaanse intelligent hip-hop scene. De rapper/producer is hét voorbeeld van de allround independent artist, die naast muziek maken ook zijn internationale bookings regelt, zijn eigen fotograaf is en zowel zichzelf als andere artiesten promoot. Dat laatste doet hij als consultant voor Mello Music Group, het label waarop hij en andere kanjers als Apollo Brown en L’Orange hun muziek releasen.

De zomers spendeerden de el Khalifa’s in Soedan, waar de jonge Amir zijn vader lokale instrumenten als de Oud en de Go-Go zag bespelen. In de winter hoorde het multitalent de sound van Eastside-boegbeelden als Eric B., Rakim en A Tribe Called Quest door de straten van Washington DC klinken. Zijn eerste stappen als beatmaker en MC maakte hij in de basement studio van zijn buurman: de legendarische Garry Shider van Parliament en Funkadelic. Moet er nog inspiratie zijn, iemand?

Oddisee trad al op met The Roots, maakte producties voor De La Soul, Jazzy Jeff en Freeway en rapte op de beats van onder meer Flying Lotus, Hudson Mohawke en Kev Brown. Van het door jazz en funk geïnspireerde zuiver instrumentale album ‘Rock Creek Park’ tot de kritische politieke reflectie op zijn jongste telg ‘The Iceberg’, Oddisee doet voor jullie zijn bijzonder interessante artiestenleven uit de doeken. We zijn er eerlijk gezegd zelf nog altijd niet goed van.