Ayco Duyster | Poppunt Sessions
Menu

Ayco Duyster

Koningin der Duysternis

Ayco Duyster was jarenlang de stem achter het radioprogramma ‘duyster’ op Studio Brussel. Ze praatte de weemoedige nummers die Eppo Janssen zorgvuldig uitkoos 15 jaar aan elkaar. Nadat ze daar een punt achter zette, verkaste ze naar Radio 1 om een middagprogramma, genaamd ‘Ayco’, te presenteren.

De eerste uitzending van ‘duyster’ was op 2 januari 2000. Het allereerste nummer dat werd gedraaid? ‘Svefn-g-englar’, de eerste single van Sigur Rós. De (donkere) toon was gezet. De kalme, maar rusteloze stijl van het programma viel zodanig in de smaak, dat Janssen en Duyster begonnen met compilatie-cd’s uit te brengen.  Op 21 juni 2015 was de laatste aflevering te horen, en het laatste nummer dat werd gedraaid, was opnieuw een nummer van Sigur Rós, namelijk ‘Untitled 8 (the Pop Song)’.

Helemaal jezelf durven zijn en geen compromissen sluiten, daar gaat het om. Ayco werd in het begin weggelachen met haar ‘fluistermuziek’, maar groeide uit tot een icoon, omdat ze bleef vasthouden aan de toon van het programma. Ze mag dan zelf geen artiest zijn, er vallen lessen te trekken uit haar drive en attitude. Spijbelen is frowned upon!